Poljoprivredna zadruga iz Čare na Korčuli

P.Z. “ P O Š I P ” ČARA

proizvodnja vina iznimne i vrhunske kvalitete


Sorta Pošip bijeli

posip-700

Pošip bijeli domorodna je izvorna sorta otoka Korčule gdje se i najviše uzgaja, a nastala je spontanim križanjem Zlatarice bijele i Bratkovine bijele. Na položajima Čare daje prepoznatljiva kvalitetna i vrhunska vina koja se odlikuju terroirom svojega užeg proizvodnog prostora.

Groz pošipa

 


 

 


 

 

 

Botanička obilježja:
Vršci mladica su udičasti, svijetlozelene ili žućkasto – svijetlozelene boje, broncirani, goli. Mladica je snažna, okrugla do malo eliptična i slabo rebrasta. Svijetlozelene je boje, a na osunčanoj strani jače nijansirana s vrlo blagim rumenkastim nahukom, potpuno gola. Cvijet je dvospolan. Lice lista je glatko, golo, metalno svijetlozeleno, a naličje blijedozeleno, s rebrastom nervaturom i golo. Zreli grozd je srednje velik do velik, stožast, krilat, razgranat i rastresit s dva do tri krilca na dugoj obješenoj peteljkovini. Peteljka je lako lomljiva preko koljenca do kojega je zadrvenjela.
Zrele bobice su jajolike, pri vrhu ušiljene, od zelenožute preko zlatnožute do jantarne boje kožice što ovisi o bujnosti, položaju grozda na trsu i vremenu berbe. Kožica je tanka, obilno oprašena, poluprozirna, mesnata, hrustavog sočnog i slatkog mesa, specefične užitne sortne arome. Posuta je sitnim rijetkim točkicama, slabo izražene pupčane točke.

Korištenje: To je kultivar visokoga genetskog potencijala pa se stoga u ovisnosti o usmjerenoj proizvodnji mogu dobiti proizvodi u kategoriji od kvalitetnih do prirodnih desertnih vina. Inače se smatra da je vino Pošip jedno od najcjenjenijih vina hrvatskog juga. Ono je nježno, zelenkasto-žute boje, ugodne i prepoznatljive arome.