Poljoprivredna zadruga iz Čare na Korčuli

P.Z. “ P O Š I P ” ČARA

proizvodnja vina iznimne i vrhunske kvalitete


Čara i otok Korčula

jedrenjak

Šumoviti dalmatinski otok Korčula, kojem grčko ime Korkyra melaina ili Crna Korkyra seže još u Homersku prošlost, jedan je od najstarije naseljenih otoka hrvatskog Jadrana, što dokazuje množina kamenih pretpovijesnih gomila i gradina, spomenika mlađeg kamenog doba, od kraja sedmog tisućljeća prije Krista. Nastanjali su ga Iliri, Grci, Rimljani, Goti, Bizant, pa sve do doseljenja i etničke prevage i vladavine Hrvata i njihove bitke za opstojnost s Venecijom i drugim nepoželjnicama.

Korčula je poznata po ugodnoj klimi, izvrsnoj hrani te dobrim vinima; od kojih je najpoznatija sorta Pošip. Raj za jedrenje, ribarenje, vodene sportove i rekreaciju.

Klima na Korčuli je blaga; mediteranska. Zima počinje dosta kasno, a završava rano. S nekoliko hladnih dana, uglavnom je ugodna s dosta sunčanih sati. Proljeće stiže vrlo rano (kad je u kontinentalnoj Europi još prilično hladno). Ljeta su duga, suha i vruća s neizostavnim posljepodnevnim Maestralom. Jesen je za mnoge najljepše godišnje doba na Korčuli: duga “Bablja ljeta” , te sunčani dani s prohladnim večerima.

Zidine grada Korčule

Grad Korčula je administrativni centar otoka; lociran na njegovom sjeveroistočnom dijelu. Njegova arhitektura i povjesne građevine čine ga posebnim i poznatim širom svijeta. Mnogi ga nazivaju i Malim Dubrovnikom. Osim kulturnih znamenitosti,( kao što su muzeji, galerije, crkve…) Korčula obiluje restoranima. Tu se isto nalazi i ACI marina, za sve one koje dolaze vlastitim brodom. 

Jedno od najstarijih naselja na Korčuli je mjesto Čara (Villa di Kzara) smješteno po sredini otoka, locirana 26 km zapadno od grada Korčule. U njegovom se okruženju nalaze mnogi antički lokaliteti s arheloškim nalazištima nadgrobnih stella i rimskih ladanjskih kuća (villae rusticae) s ostacima kamenih, tjesaka, amfora, vrčeva…

caracesta

Danas, ono  je središna točka uzgoja i proizvodnje sortnog vina Pošipa. Smješteno na brdu uz južnu padinu, s pogledom na more i vinograde. Arhitektura i životni stil mjesta je tradicionalan.

U središtu naselja uz cestu stoji župna crkva sv. Petra iz 15. stoljeća, višekratno pregrađena, a njezin zvonik je završen osamdesetih godina 20. stoljeća. Na glavnom oltaru je slika Krist se pokazuje apostolima djelo istaknutog venecijanskog renesansnog umjetnika Jacopa Bassana s kraja 16. stoljeća.


 

Crkva u Čari

Na malom popločanom trgu pred crkvom raste višestoljetni veliki čempres. Na glavnom oltaru crkve je slika Krist se pokazuje učenicima djelo istaknutog venecijanskog renesansnog slikara Jacopa Bassana s kraja 16. st. Kao i u ostalim naseljima otoka i ovdje u obližnjoj morskoj uvali Zavalatici bili su utvrđeni ljetnikovci korčulanskih posjednika i plemića. U polju sred vinograda je mjesno staro i novo groblje sa zavjetnom crkvom Gospe Carskog polja iz 14. stoljeća koja je sadašnji oblik dobila u baroku. Na njezinom oltaru je predela s reljefnim prizorima iz života Bogorodice. Te kasnogotičke alabasterne (nekada obojene) reljefe engleskog podrijetla – radionica Nothinghem iz 15. stoljećavpo tradiciji je u nedaleku uvalu Cavića luku naplavilo more, a postoji i legenda o njihovu čudesnom dolasku u Čaru. Crkva je središnje hodočasničko svetište otoka Korčule: na blagdan sv. Jakova 25. srpnja ovdje je velika svečanost kad se na zavjetnoj procesiji koja obilazi cijelo Čarsko polje nosi lik Bogorodice s oltara, a prati je mnoštvo puka s cijelog otoka.

Procesija na dan Gospe od Čarskog polja Procesija na dan Gospe od Čarskog polja
Kumpanija Misa i blagoslov brodica

 

More je udaljeno svega 2-3 km, koliko od Čare ima do primorskog mjesta Zavalatica. Tek 300m dalje nalazi prekrasna uvala Žitna s plažom nadvijenom primorskim borovima.Uvala Žitna u blizini Čare

 

 

 


 • Zidine grada Korčule
 • Festival viteških igara
 • Kumpanija
 • Procesija na dan Gospe od Čarskog polja
 • Procesija na dan Gospe od Čarskog polja
 • Detalj iz mjesta Čara na Korčuli
 • Crkva u Čari
 • Pogled iz čarskog polja prema Čari
 • Misa i blagoslov brodica
 • Uvala Žitna u blizini Čare
 • caracesta
 • zavalatica