Poljoprivredna zadruga iz Čare na Korčuli

P.Z. “ P O Š I P ” ČARA

proizvodnja vina iznimne i vrhunske kvalitete


Nove nagrade za naša vina

Marko Polo 2011  šampion Sabatine 2012

Zlatna medalja „ Gast 2013“ Split

Mostarski sajam vinam 2013 – Šampion bijelih vina

 

Tradicija vinarstva u Čari

Otok Korčula jedan je od najstarije naseljenih otoka hrvatskog Jadrana, što dokazuje množina kamenih pretpovijesnih gomila i gradina, spomenika mlađeg kamenog doba, od kraja sedmog tisućljeća prije Krista. Nastanjali su ga Iliri, Grci, Rimljani, Goti, Bizant, pa sve do doseljenja i etničke prevage i vladavine Hrvata i njihove bitke za opstojnost s Venecijom i drugim nepoželjnicama.

Jedno od najstarijih naselja na Korčuli je mjesto Čara (Villa di Kzara) smješteno po sredini otoka. U njegovom se okruženju nalaze mnogi antički lokaliteti s arheloškim nalazištima nadgrobnih stella i rimskih ladanjskih kuća (villae rusticae) s ostacima kamenih, tjesaka, amfora, vrčeva

U tom su milenijskom tradicijskom ozračju mnoge generacije otočana, nadasve marnih i vrijednih čarana sačuvale i njegovale kulturu uzgoja vinove loze, a do kultnih razmjera uzdizali proizvodnju grožđa i vina. Tu svoju sklonost i životnu opredjeljenost čuvali su u obiteljskim zadrugama, i na taj način gradili put zajedništva prema suvremenom zadrugarstvu. Od tadašnjih do današnjih dana čarski je težak prošao različitim vidovima udruživanja, da bi danas u svojoj Poljoprivrednoj zadruzi „Pošip“, Čara pronašao svoje gospodarsko utočište i svoja kvalitetna i vrhunska vina, marom dobrog domaćina, u okružju oštre konkurencije, vrlo uspješno ponudio domaćem i svjetskom tržištu. A ta se kakvoća postiže čuvanjem i poštovanjem tradicionalnog nasljedstva i svrhovitog prihvaćanja suvremenih postupaka u proizvodnji grožđa. A ono proizvedeno s ljubavlju na čarskim položajima dospijeva u, s velikim odricanjem vinogradara izgrađenu zadružnu vinariju. Svojom modernom tehničko-tehnološkom opremom i kadrovskom ekipiranošću i osposobljenošću, sve zahtjevnijem tržištu iz svojih „njedara“, uvijek poklanja velika  vrhunska vina i tako hrvatsku enogastronomsku uljudbu uzdiže vrhovima nasladne ugode..

 

Stoga s  vinima čarskog terroira nazdravljamo i poručujemo: „ Pijemo ga mi od vika ni potriba drugo lika!“

 

ZDRAVI I VESELI BILI !

 

Pošip – kvalitetno vino

Pošip, kvalitetno vino koje se dobiva od grožđa proizvedenog u ekološki manje povoljnom okruženju čarskih položaja s dubokih, hladnijih i plodnijih tala. Ono je zelenkasto žute boje, slabije naglašene sortne arome, krepkog okusa užitne kiselosti i ugodne diskretne gorkosti.