Poljoprivredna zadruga iz Čare na Korčuli

P.Z. “ P O Š I P ” ČARA

proizvodnja vina iznimne i vrhunske kvalitete


Povijesni zavičaj Pošipa …

Smješten od davnina u selu Čara na otoku Korčuli, ovaj vinograd proizvodi jedno od najimpresivnijih bijelih vina u Europi. Povijest Otok Korčula, rodno mjesto poznatog putnik Marco Polo, seže u homerski puta. vinarstva tradicija je donio Grci više od 3000 godina. Pošip je izvornih dalmatinskih sorata koje proizvodi mirisne srednje punog tijela vina. Pošip Čara para vrlo lijepo s tradicionalnim plodovima mora, ali također s srdačna svinjski kotlet na žaru i ostalim jelima.

GAST 2011. – Međunarodno ocjenjivanje vina

16. Međunarodno ocjenjivanje u sklopu sajma GAST 2011. održano je 14. i 15.02.2011. u hotelu Le Meridien, Lav, a vršili su ga međunarodno priznati ocjenjivači iz Hrvatske, Slovenije, Bosne i Hercegovine i Crne Gore. Vina su bila ocjenjivana po metodi OIV-a od 100 bodova. Cjelovite rezultate ocjenjivanja pogledajte ovdje ….

Sabatina: bijeli kralj u carstvu crnih vina

Prvi put u povijesti Sabatine ukupni pobjednik je – bijelo vino. Riječ je o pošipu “Marko Polo” iz berbe 2007. koji je proizvela Poljoprivredna zadruga “Čara” s Korčule.

“Zbog tebe bih opljačkao banku…”

Novinski članak iz iz 2007. godine: “Dok su vlasnici tvrtke Pošip bili na godišnjem odmoru, iz skladišta u Koprivničkoj 14 na Trešnjevci provalnici su ukrali više tisuća boca poznatih korčulanskih vina Pošip, Marko Polo i Rukatac u razdoblju između 20. srpnja i 3. kolovoza.”

“Marko Polo” šampion

Ovo je vino šampion 16. po redu Sabatine (uz Plenkovićev Zlatni plavac) koja je održana u Starom Gradu na Hvaru. “Marko Polo” berbe 2005. oduševio je mnoge dalmatinske vinogradare i vinare koji su se okupili na saboru (puni naziv: Sabor dalmatinskih vinara i vinogradara).