Poljoprivredna zadruga iz Čare na Korčuli

P.Z. “ P O Š I P ” ČARA

proizvodnja vina iznimne i vrhunske kvalitete


“Marko Polo” – vrhunsko vino

„Marko Polo“, vrhunsko je vino dobiveno od grožđa sorte Pošip bijeli s izdvojenih osunčanih položaja koji se odlikuju toplim, šljunkovitim škrtim tlima razvijenim na geološkoj podlozi drobljivih vapnenaca. Takovi okolinski uvjeti daju prepoznatljiv karakter ovom vinu. Zlatno je žute boje, skladnih, toplih, sortno prepoznatljivih nadahnjujućih mirisnih sastavnica po cvijetu bajama, makijskih aromata i gorke naranče, izraženog ljupkog bukea suhe smokve, pečenih bajama i vrijeskovog meda, mekano i puno, slasnog i bogatog umami okusa.

 

Pošip – vrhunsko vino

Pošip, vrhunsko vino dobiva se od grožđa proizvedenog na povoljnijim položajima čarskog okruženja. Zlatno je žute boje sa zelenkastim nijansama, dovoljno izraženim mirisom ugođenih sortnih značajki po rascvjetalom bajamu i makijskom raslinju, finog bukea (Bouqueta) kandirane narančine korice i rahlog tla crvenice (terra rossa), otmjeno punog, glatkog i sadržajnog okusa.

 

Pošip – kvalitetno vino

Pošip, kvalitetno vino koje se dobiva od grožđa proizvedenog u ekološki manje povoljnom okruženju čarskih položaja s dubokih, hladnijih i plodnijih tala. Ono je zelenkasto žute boje, slabije naglašene sortne arome, krepkog okusa užitne kiselosti i ugodne diskretne gorkosti.

 

Pošip bijeli

Pošip bijeli domorodna je izvorna sorta otoka Korčule gdje se i najviše uzgaja, a nastala je spontanim križanjem Zlatarice bijele i Bratkovine bijele. Na položajima Čare daje prepoznatljiva kvalitetna i vrhunska vina koja se odlikuju terroirom svojega užeg proizvodnog prostora.

 

Rukatac – kvalitetno vino

Rukatac kvalitetno je vino dobiveno od istoimene starovijeke sorte grožđa (istoznačnice Maraština bijela) rasprostranjena jadranskim vinogorjima. U pojedinim ekološki povoljnim godinama na Čarskom polju može postići vrhunsku kakvoću. Vino je žuto zelenkaste boje, svježih diskretnih ali pikantnih sortnih mirisa koji u čarskom terroiru podsjećaju na svježe zdrobljenu rutu i mirisnu mediteransku livadu, finog je bukea, suhog i treperavo osvježavajućeg okusa.

 

Tradicija vinarstva u Čari

Otok Korčula jedan je od najstarije naseljenih otoka hrvatskog Jadrana, što dokazuje množina kamenih pretpovijesnih gomila i gradina, spomenika mlađeg kamenog doba, od kraja sedmog tisućljeća prije Krista. Nastanjali su ga Iliri, Grci, Rimljani, Goti, Bizant, pa sve do doseljenja i etničke prevage i vladavine Hrvata i njihove bitke za opstojnost s Venecijom i drugim nepoželjnicama.

Jedno od najstarijih naselja na Korčuli je mjesto Čara (Villa di Kzara) smješteno po sredini otoka. U njegovom se okruženju nalaze mnogi antički lokaliteti s arheloškim nalazištima nadgrobnih...